Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 10 måneder siden

  Der har netop været afholdet Danske Årgangsmesterskaber, og på svømmesiden er der kommenteret i denne gruppe. Jeg vil gerne være med til at kigge lidt på det regeltekniske.
  Som overdommer og især som unionsoverdommer forsøger vi at skabe forståelse for vores handlinger gennem dialog og jeg vil gerne fremme forståelsen for forskellige regler, her kommer så et eksempel fra DÅM.
  I et heat bliver der disket en svømmer (A) for at tyvstarte, idet A får overbalance/sætter af inden startsignalet er givet. I det efterfølgende sker der næsten det samme, her falder der 2 svømmere i vandet på hvad der tilsyneladende er samme situation, og de får lov til at starte igen. Det kan træneren for A ikke forstå, og retter henvendelse til OD. Her er forklaringen.
  Forskellen på de 2 heat er starterens brug af “tilbage”, en kommando afbryder starten. Svømmer A står ikke stille og starter sit løb, hvorefter starteren kommanderer “tilbage” og her skal der diskes. I tilfælde 2 bliver der kommanderet “tilbage” før svømmerne får overbalance og falder i vandet. Dermed er løbet afbrudt og de skal derfor ikke diskes.

  14
  8
  Delt af:
  • Profilbillede

  • 14 personer synes om dette.
  • Hvorfor var der rigtig mange gange sammenlignet med normalt, hvor den kommando blev brugt? Man plejer måske at høre den 1 gang på tre dage. Jeg synes vi hørte den hele tiden?

   • 14 personer synes om dette.
   • Det er en meget stort spørgsmål du stiller Ricki. Først vil jeg sige, at jeg var overrasket over den store forskel der var på svømmerne, hvad angår rutine. Normalt, så er danske mesterskaber nemme at starte, det var bestemt ikke tilfældet i år. Min egen oplevelse var at det var usædvanlig svært at få ro på alle 8 baner i nogle heat, specielt de første. Her skal starteren hele tiden vurdere, hvor lang tid svømmerne har stået i startposition efter kommandoen “På Deres pladser” er afgivet. Når der så er uro på bane 1, og der går lidt tid inden han falder til ro, så kan bane 8 måske ikke stå stille længere og begynder at flytte lidt på sig. Hvis jeg så er heldig, så falder bane 8 til ro og kommandoen kan afgives, men det kan være at der nu kommer uro på bane 5, og så er jeg nødt til at afgive “Tilbage”. Alt dette foregår indenfor 1-2 sekunder, og som starter skal du altså være istand til at ændre strategi flere gange inden for den tidsramme. Min oplevelse var at svømmerne ikke har trænet nok i at stå stille på skamlen, når “På Deres Pladser” er afgivet, eller at de var for spændte. Til dette DÅM brugte jeg altså “Tilbage” for at sikre alle fik en ordentlig start og i enkelte tilfælde for at fortælle en svømmer (Det gør OD) at man straks skal indtage startpositionen. Nogle svømmere forsøgte bevidst at styre starten, ved små bevidst bevægelser. Det dur selvfølgelig ikke. Jeg vil til gengæld også sige at for klart størstedelen af svømmerne, så var de perfekte i deres håndtering af starten. Til dette stævne havde jeg ca. 175 starter og der var vel kun 1 eller 2, som jeg ikke var 100% tilfreds med. De lå begge på første dagen, hvor rigtig mange svømmere var nervøse og det var virkelig svært at skabe ro over alle 8 baner.

    • 14 personer synes om dette.
    • Kan du ikke bare skyde starten af og så diske dem, der står uroligt? Eller har jeg misforstået noget der?

     • 14 personer synes om dette.
     • Når alle svømmere er i ro, skal starten afgives.

      • 14 personer synes om dette.
      • En lille provokation: Så ville der jo aldrig være tyvstarter ;) Altså hvis man SKAL vente?

      • 14 personer synes om dette.
      • Ja, her er vi jo så i kernen af det at være starter og forskellen på Ove Antonsen fra Struer og andre dødelige. Fra de øjeblik dit øje konstaterer at der er ro, til du får trykket på knappen der går der noget tid, vi måler her i 1/10-dele af sekunder. Afhængig af starterens evne, så bliver der flere eller færre tyvstarter. Det er noget der skal trænes, hvilket alle på starter kursus erfarer. Og faktisk noget alle trænere har god erfaring med, når de øver starter med svømmerne. Forskellen er bare at vi i Bellahøj har 8 baner, og trænerne mange gange kun har en eller 2.
       Den gode starter er altså den, der formår at komme så tæt på tidspunktet, hvor alle står stille, uden at en svømmer får en fordel. Dette kunne eksempelvis være ved svømmeren bevidst bevæger sig, og således forsøger at kontrollere tidspunktet for startsignal.
       Og tyvstarter kan altså også undgås, ved at kalde dem tilbage.

  • 14 personer synes om dette.
  • Når vi nu har det oppe at vende.
   Hvis man ved 2. fløjt hopper i vandet for at svømme ryg istedet for 200 IM (holdkap eller ej) skulle de andre svømmere i heatet så ikke kaldes tilbage og vedkommende som er hoppet i vandet diskes med det samme istedet for at blive sendt afsted?

  Se alle kommentarer