Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 11 måneder siden

  Sexskandalerne vælter ud af skabet i USA Swimming

  Endnu en amerikansk svømmetræner er i sidste uge blevet anklaget og varetægtsfængslet for talrige tilfælde af usømmelig optræden, forsøg på voldtægter og blufærdighedskrænkelser overfor mindreårige. Billedet herover viser Andy King, der blot er en af en lang række højt profilerede trænere, der er blevet udelukket fra livstid og i dag er fængslet.

  I sidste uge blev den kvindelige træner Maureen Mead – mangeårig træner i Udspring – dømt for at have filmet piger i omklædningrummet og udelukket i tre år.

  Det er en lang række sager, der har været en del af USA Swimmings dagligdag i mange, mange år. Startende helt tilbage i starten af 00’erne.

  I 2010 – efter mange års undersøgelser og retssager – frigav USA Swimming en liste, hvor i alt 32 trænere og ledere, der var dømt og udelukket, fremgik. Du kan læse det landsdækkende amerikanske medie ABCs dækning af historien den gang her: http://abcnews.go.com/Blotter/usa-swimming-releases-list-coaches-banned-sexual-misconduct/story?id=10749613

  Deres beskrivelse af en af sagerne kan du læse her: http://abcnews.go.com/Blotter/abc-news-investigation-usa-swimming-coaches-raped-molested/story?id=10322469

  Siden dengang er skandalerne blot taget til i styrke og USA Swimming har lavet hovedrengøring (eller forsøgt på det) i egne rækker og har bortvist og udelukket mange trænere. Den højest profilerede vel nok deres egen landstræner, Everett Uchiyama, der var ansvarlig for OL-holdet i 2004 i Athen.

  I 2014 kunne et amerikansk medie rapportere følgende: “As of May 1, 2014, more than 100 USA Swimming coaches have been banned for life, making this one of the worst sexual abuse scandals in the U.S. Olympics sports world.”. Dette tal er steget til over 130 to år senere.

  Den seneste “store” sag involverede den mangeårige og højt profilerede træner Brian Hindson: http://abcnews.go.com/Blotter/Swimming/swim-coach-facing-federal-porn-charges-massachusetts/story?id=11745903

  Den danske vinkel
  Spørgsmålene er mange, når man står udefra og kigger ind i det amerikanske miljø. Når man har haft det danske svømmemiljø som en central del af sit liv og ikke på noget tidspunkt har haft grund til at mistænke nogle kollegaer for noget i den retning, så undrer man sig over, hvordan det kan gå så galt?

  Min tanke er, at vi i Danmark har haft et fokus på alle disse ting de sidste 10 år. Der er sket i skift i, hvad man kan/bør/må og hvad der skeles skævt til. Nogle gang synes jeg også, tingene har taget overhånd – f.eks. er den uhyggeligste film, jeg har set nogensinde “Jagten”. Folk, der underviser børn og unge mennesker vil nok kunne nikke genkendende til det?

  Men måske har det til tider overdrevne fokus og kriminaliseringen af mandlinge pædagoger og lærere i bakspejlet ført noget godt med sig?

  Eksempel: Da jeg startede som træner undrede det mig, at jeg så nogle trænere give deres svømmere et “klap” bagi efter eller inden løb til stævner. Der var specifikt to trænere, jeg kan huske gjorde det. Men jeg fik ikke engang tanken, at der kunne være seksuelle undertoner i det.

  Men forestil jer, at en træner i dag i 2016 klappede sine svømmere bagi i offentlighed? Vedkommende ville blive lynchet offentligt. Og meldt til politiet. Kort sagt: Det ville aldrig foregå! Og så har det haft en positiv effekt, at vi har bevæget os som samfund. For selvfølgelig(!) skal en træner ikke klappe unge mennesker bagi! Og fordi vi har bevæget os i den retning som samfund, så er grænserne mellem hvad man kan og ikke kan blevet meget skarpere. Man tænker sig om og er meget påpasselig i arbejdet med børn og unge end man gjorde for tyve år siden.

  Har vi rent faktisk – gennem et ekstremt fokus på disse ting med børneattester og andre formelle tiltag – forhindret at sådanne overgreb kan finde sted i Danmark, fordi børnene er så beskyttede, som de er? Det ville da være et fantastisk outcome af et forløb, som i virkeligheden for nogle år siden i min optik gjorde folk til skyldige indtil det modsatte var bevidst (frem for det foretrukne omvendte skyldsspørgsmål)!

  Jeg siger altid til mine unge trænere:
  1) Sørg for, at du aldrig kommer i en situation, hvor dine handlinger kan misforstås hverken af folk tæt på eller langt fra dig – og det gælder både fysisk og mentalt.
  2) Sørg for, at du aldrig er alene med en svømmer i badetøj. Det er både for at beskytte dig og svømmeren. Hold møder på kanten i hallen mens det næste hold hopper i vandet. Ikke i et lukket rum.

  Med de seneste sager fra amerikansk svømning bliver vi mindet om, at selv om man som mandlig træner nogle gange synes, at tingene kan tage overhånd i Danmark (Jeg er f.eks. glad for, jeg ikke er ansat som pædagog), så er det godt, at der er sket et skift de seneste tyve år i måden at tænke og agere på.

  Lad os håbe, USA Swimming snart får sat en stopper for de mange overgreb og krydse fingre for, at dansk svømning virkelig er lige så godt fungerende på dette punkt, som vores manglende sager giver udtryk for.

  Med glad hilsen på dansk svømnings vegne – men med trist tanke på de mange misbrugte atleter i USA….

  /Ricki Clausenandy_king_young_swimmer

  2
  6
  • 2 personer synes om dette.
  • Da jeg begyndte som frivillig i svømmeklubben, var det bl.a., fordi man manglede en fotograf. Jeg kan huske, at jeg insisterede på, at de skulle indhente en børneattest på mig, selv om det ellers kun var praksis at gøre det for trænere, netop for at beskytte mig selv mod “Jagten”-scenariet. Vi havde senere besøg af en lokal amatør-/hobbyfotograf, som gerne ville følge træningen. Han blev meget fornærmet, da jeg gjorde det klart, at han ikke måtte færdes uledsaget i svømmehallen, men det var jeg altså ligeglad med.
   Jeg er enig med dig i, at det er godt for sikkerhed og tryghed, at vi har antennerne ude, men det er virkelig en svær balance. Det må jo heller ikke blive sådan, at man ikke tør at trøste et grædende barn, der har slået sig, fordi man er bange for at røre ved hinanden…
   Jeg tror, at en del af de mange sager i USA handler om en helt andet kropskultur og seksualmoral. Nogle områder i USA er præget af stærkt religiøse normer, hvor sex er tabu. Det betyder, at seksualoplysningen både i skolen og hjemme er mangelfuld eller helt fraværende, fordi man blot prædiker afholdenhed. Erfaringerne viser desværre, at teenagegraviditeter og kønssygdomme florerer lystigt blandt netop de unge, som er flasket op med “abstinence only”, og det beviser vel bare den gamle sandhed om, at kønsdriften er den eneste drift, der er vanskeligere at styre end togdriften.
   Herhjemme er vi nok lidt mere frigjorte, og en vigtig del af den obligatoriske seksualvejledning i skolerne handler netop om at lære børn at kende forskel på “okay” og “ikke-okay”-berøringer, altså noget med at sætte grænser.
   Vi har heller ikke det samme autoritære forhold til lærere og trænere. Hvis et barn oplever noget ubehageligt i fritteren, skolen eller idrætsklubben, vil de forhåbentlig vide, at de trygt kan sige det til voksne, f.eks. mor og far, uden at frygte repressalier. “Curlingforældre” kan være en pestilens, men lige i denne sammenhæng er det trygt og godt, at de ikke bare føjer sig for trænerens autoritet.

   • 2 personer synes om dette.
   • Helt enig i at den del med den amerikanske bonerthed og at det betyder noget, @thomasmaxe.
    Når jeg insinuerer i artiklen, at vi dog nogle gange går over grænsen i DK er det fordi jeg synes vi kriminaliserer mandling pædagoger og lærere unødigt. Når en mandlig pædagog ikke må skifte et vuggestue-barn er vi så langt ude på overdrevet, så “retningen” har taget overhånd…. og så er vi i “Jagten” igen. Så hvor går grænsen? Kan vi opstille nogle helt generelle spilleregler, hvor vi får fat i slige hensigter uden at kriminalisere alle mænd? Jeg tror det ikke desværre…..

   • 2 personer synes om dette.
   • Enig i, at vi også skal ha’ lov at være her… Og nej, det er ikke nemt at opstille firkantede regler. Noget, som vi dog har talt om i Holstebro, var engang, hvor en forælder havde påtalt et “groft sprog” især mellem svømmerne indbyrdes, også med seksuelle undertoner, hvor en flok hormonramte teenagere gik rundt og snakkede om pik og patter og kaldte hinanden for “bøsserøv” og hvad ved jeg. Det er jeg glad for, at vi påtalte, og måske et eksempel på noget, man kunne definere som “ordensregler” eller værdier for, hvordan man gerne vil omgås i et trygt og rart klubmiljø.

  • 2 personer synes om dette.
  • 2 personer synes om dette.
  • Så er endnu en træner blevet forvist for livstid i amerikansk svømning. Denne gang en af de “større” trænere, Tim O’Brien, som blandt blev kåret som året Development Coach sidste år. Siden USA Swimming startede på at undersøge deres egen fortid er 132 trænere blevet forvist fra sporten på livstid!

   http://www.swimvortex.com/tim-obrien-usa-junior-team-head-coach-development-mentor-of-year-banned-for-life/

   #skræmmendelæsning

  Se alle kommentarer