Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 8 måneder siden

  5 ting klubberne skal huske, når de leder efter træner

  For nogle uger siden bragte vi i den lukkede trænerkanal nogle gode råd til trænerne, når de søgte efter jobs i klubber. Disse gode råd kan du læse i den lukkede trænergruppe her:
  http://www.sportlas.com/groups/svoemning/?channel=Trænere
  (Hvis du ikke er medlem, kan du søge om medlemsskab. Du godkendes, hvis du er træner).

  Nu er turen kommet til en anbefaling til klubberne, når de leder efter trænere. Her er 5 gode råd til bestyrelserne/lederne derude. Brug dem, som I har lyst – det er personlige holdninger baseret på tyve års erfaring både som træner og som “ansætter” af trænere.

  Udgangspunktet for nedenstående er desuden ansættelse af fuldtidstrænere.

  1) Bedøm ikke en træner på “resultater med få svømmere over kort tid”.
  Der er talenter alle vegne. Det er ikke ret svært at træne store talenter. Jeg har selv haft fornøjelsen at træne Jeanette Ottesen for mange år siden. Det er ikke ret svært at få Jeanette til at svømme stærkt. På samme måde er der store talenter alle steder, der svømmer stærkt (næsten) uanset hvad man gør som træner. Bedøm derfor en træner på de 8-10 bedste i stedet for de 2 bedste. Hvis nummer 8, 9 og 10 på holdet har forbedret sig fra top 25 til top 10, så er der større chance for, at træneren kan sit kram end hvis en enkelt svømmer sætter 5 danske juniorrekorder.

  Når unge drengesvømmere kommer i puberteten sker der desuden en stor udvikling i muskelmasse – så 1 eller 2 gode stævner er ikke nødvendigvis et udtryk for dygtigt trænerarbejde, det kan lige så vel være puberteten. Bedøm derfor en træner på mere end én sæson og/eller topning. Kig over mindst to år og se på, hvad der sker med svømmerne. Det er relativt nemt med Octo Statistik at få overblik over den slags.

  2) Uddannelse
  Uanset hvad nogle trænere måtte mene (og uanset om “træner X eller Y fra USA har haft olympiske guldmedaljevindere uden et eneste kursus”), så er det uomtvisteligt, at dine perspektiver og redskaber som træner udvides og udvikles med uddannelse. Prøv som bestyrelse/ledelse at lave en profil på en træner, I gerne vil have i mere end 2 år og se på, hvor meget uddannelse, I mener er vigtigt for at kunne fylde pladsen nu og om 3 år – og om den pågældende er villig til at tage mere uddannelse. Hvis det er 7 år siden vedkommende har været på kursus sidst, så skal I i hvert fald spørge ind til under samtalen. Vogt jer for trænere, der neglicerer uddannelse. De har ofte et ret lavt “loft” for, hvor langt de kan nå med svømmerne. “Indbildsk” er et stort ord at bruge, men det tør jeg godt bruge i det tilfælde, hvor en træner ikke mener, at mere uddannelse vil gavne ham/hende. Medmindre de har f.eks. ITA… så er de trods alt ret veluddannede.

  3) Erfaring
  Lige som med uddannelse skal I vurdere, hvilken profil, I har brug for og hvor meget erfaring vedkommende bør have. Skal vedkommende træner seniorer med medaljepotentiale til DM er det nok en idé med nogle år på bagen med andet end årgangssvømmere. Er det en talentudvikler, I skal bruge, så kan det tit være en fordel med erfaring fra andre brancher, hvor man har arbejdet med børn, unge og (ikke mindst) deres forældre.

  Skal I ansætte en dygtig træner til juniorer eller seniorer, så husk, at der er meget få substitutter for bassinkantstimer. Jeg kan huske, jeg gik ved siden af Bo Jacobsen for 10 år siden til et World Cup-stævne og bad ham kigge på en af mine svømmere. Svømmeren svømmede 25 meter og Bo sagde 8 ting til mig, han havde set på de 25 meter. Jeg havde selv set 2 ting. For et halvt år siden havde jeg samme oplevelse med en ung træner, der spurgte mig om det samme. Det var ikke fordi jeg sådan set “vidste” meget mere om svømning end i 2005 til World Cup. Men jeg havde gået på kanten ti år mere. Det betyder noget. Lidt groft sagt kan man i min optik inddele folk i erfaringskategori sådan her: Har du over eller under 1000 morgentræninger? Over 1000 er det samme som 7 år med 3,5 morgentræninger om ugen i snit i 40 uger om året i snit. Så har man haft jord under neglene. “Jamen hvad så med aftentræningerne – tæller de ikke?”. Jo da. Og dem har du også haft mange af, hvis du har haft 1000 morgentræninger. Men det er bare noget andet at have lavet det grundarbejde uge efter uge, som man laver til morgentræning. Desværre. Ville ønske, det ikke var sådan ;)

  4) Den klassiske “trænertype” er dygtig til en samtale.
  Trænere er ofte udadvendte og socialt behagelige mennesker at være i nærheden af. De er tiltrukket af interaktion mellem mennesker og er ofte dygtige til at kommunikere face-to-face. Derfor vil en samtale med en træner ofte være “en god oplevelse” socialt. Lad det ikke skygge for at få spurgt ind til mindre rare ting, såsom “Hvorfor var du kun 1 år i din tidligere klub?” eller andet – det kan være unaturligt at spørge ind til, hvis man ellers har haft en hyggelig og socialt god samtale, men det er nødvendigt. Lav en liste med “Djævlens Advokat”-spørgsmål inden samtalen og hold fast i at de skal stilles!

  5) Tag referencer!!
  Svømmeverdenen er lille. Ja. Og den er baseret på personlige forhold langt hen ad vejen. Du gør dig selv en tjeneste ved at tage referencer fra de steder en træner tidligere har været. Skulle du støde ind i en formand, der er raget uklar med pågældende træner og derfor er mindre pæn i sin omtale af træneren, så kan du jo bare tage det for hvad det er. Men brug dit netværk og forsøg at blive så godt klædt på inden samtalen. Det er en væsentlig ting, som er let at lave og som er helt naturlig i alle andre brancher. Det bør den også være i sportsverdenen.

  Det var 5 gode råd.

  Perspektivering: Vi har netop haft en rigtig spændende proces i Holbæk Svømmeklub ifht. at finde vores nye talentudvikler. Jeg har naturligvis været opmærksom på tingene herover, men derudover har vi valgt at gribe tingene an på en helt anden måde end man normalt gør i en svømmeklub. Det vil der kommer mere information om inden for den næste uge. Så kan man jo lade sig inspirere eller lade være. Det vælger man selv :)

  Kommentarer til dette indlæg skal foregå på Sportlas, hvis jeg skal kommentere på det. Så er kommentarer og diskussioner samlet et sted i stedet for på 4 forskellige svømmesider på Facebook. Fordi “Sportlas samler Sporten” ;)

  /Clausen

  Se også: “Hiring season: Sådan spotter du de bedste trænere til DÅM” > http://www.sportlas.com/activity/21810Outrageous Coach

  2
  0

  Se alle kommentarer