Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 9 måneder siden

  Interview: Her er Anders Lies hemmelige våben...

  Efter flere fremragende sæsoner i det amerikanske ser Anders Lie skarpere ud end nogensinde. Senest har han svømmet imponerende, utoppede tider til “BIG 10” conference championships i sidste weekend. Anders vandt bl.a. 500 yards fri i 4.12 – en særdeles stærk tid og en flot sejr i en normalt meget stærk conference. Vi tænkte, det ville være interessant at høre fra Anders her kun 5 uger før Danish Open.

  Sportlas: Efter et flot conference-mesterskab vil vi da gerne vide, hvad vi kan forvente til NCAA og til Danish Open, Anders?

  AL: Hej Ricki. Tak for jeres initiativ til at tage fat i mig. Vores Big Ten Championships gik rigtigt godt, også selvom jeg ikke var toppet. Som du nævner gik jeg 4.12 i 500, hvilket er helt op til min PR. Udover det gik jeg 1.32.3 i min 200fri, hvilket er det hurtigste jeg nogensinde har svømmet. Jeg kan kun forestille mig, at jeg bliver endnu hurtigere til NCAA og Danish Open. Det bliver fedt at svømme Danish Open igen, noget jeg ikke har haft muligheden for i et par år.

  Sportlas: Hvor meget træner I på langbane her i optakten til NCAA? I har jo en del internationale svømmere på holdet, der står overfor en mulig OL-kvalifikation tænker jeg?

  AL: Hele efteråret trænede vi på langbane. Vi har helt utrolige faciliteter, hvilket gør det muligt at træne på både langbane og kortbane (25 yards) samtidigt. Udover de internationale svømmere vi har på vores college hold, hvilket består af svømmere fra Syd Afrika, Canada, Yemen, Japan, og selvfølgelig USA, har vi et stort professionelt hold som træner med os. På det professionelle hold har vi svømmere som Connor Jaeger, George Bovell, og Junya Koga, altså svømmere som er i toppen af verdenen og har vundet OL og VM medaljer. Michigan har en utrolig Olympisk tradition, faktisk har vi over 70 svømmere der har deltaget ved OL siden holdet blev etableret i 1921 og tæt på 50 Olympiske medaljer, og det er uden at tælle Michael Phelps med som trænede her op til OL i 2008. Derfor har fokus hele året været på langbane og så har vi supplementeret med kortbane træning. I de seneste par måneder har vi trænet mere kortbane end tidligere på året, nemlig for at gøre klar til Big Ten og NCAA.

  Sportlas: Hvad er målet til NCAA og hvad er målet til Danish Open?

  AL: Til NCAA er målet at få en top 3 placering som hold. Det kommer til at blive rigtigt svært, siden vi har et rigtigt ungt og uerfarent hold. Individuelt kunne det være rigtigt fedt at vinde en titel. Sidste år var jeg 2’er i 200fri, så jeg tror at det er muligt at vinde i år.

  Sportlas: Tidligere svømmede du meget 400 fri – er fokus frem mod OL mest på 200 fri eller prøver du også at kvalificere dig i 400 fri?

  AL: Fokuset er helt sikkert på 200. Jeg har ikke besluttet om jeg svømmer 400 endnu. Jeg har dog tænkt mig at svømme 100 fri og se hvor tæt jeg kan komme på kravet der. Udover det, tror jeg at vi har en chance for at kvalificere en 4×100 fri holdkap til OL, det kunne være rigtigt fedt.

  Sportlas: Hvad tror du, der skal til for at få en plads på holdkappen? Mit bud er 1.49.0 – så er man med… ?

  AL: Jeg kunne godt forestille mig at man skulle gå under 1.49 for at komme med siden det virker som om der er mange om buddet, selvom det kan være svært at følge med i hvad der foregår derhjemme. Hvis vi har et mål om at nå en OL finale, så skal vi i hvert fald have alle 4 under 1.49, og meget gerne et stykke under.

  Sportlas: Når Danish Open er overstået må man formode, du er en del af 4 x 200 fri holdkappen – ellers skal der være fire andre drenge, der svømmer under din tid fra VM ( ). Det virker ikke sandsynligt. Hvordan skal du forberede dig frem til OL efter Danish Open? Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er de færreste colleges, der kører fuld damp i sommermånederne. Er det anderledes i Michigan?

  AL: Som sagt har vi en utroligt Olympisk tradition her i Michigan og det er noget som træerne sætter stor pris på. Derfor er jeg slet ikke i tvivl om at jeg vil være 100% forberedt til OL. Det eneste der er en smule svært er at de Amerikanske trials lægger meget senere end de danske, så selvom der er en del udlændinge på holdet, er det lidt vanskeligt til tider at finde en balance mellem de to grupper. Derfor kommer jeg nok til at forberede mig med det danske hold noget af tiden.

  Sportlas: Har du nogle sære vaner til stævner? Eller er du mere “mellow” med de ting?

  AL: Daniel Skaaning lærte mig her til sommer hvor vigtigt det er at ens hår sidder perfekt og at ens tan er fantastisk. Det var noget vi arbejde benhårdt på inden VM og det gik jo meget godt. Så siden da, er det noget jeg har gjort mig meget i. Udover det, så mener jeg at det er utroligt vigtigt at være afslappet og glad. Op til stævner prøver jeg derfor at bruge så lidt tid som muligt omkring poolen og grine så meget som jeg overhovedet kan.

  Sportlas: Lidt om fremtiden også…. hvad skal du, når du er færdig på college i USA?

  AL: Det er et rigtigt godt spørgsmål…. Jeg er ikke sikker endnu? Jeg tror ikke, jeg er færdig med at svømme. Hvis jeg kunne finde nogle sponsorer (hint hint) og ellers kan få det til at hænge sammen, kunne det være sjovt at blive ved med at svømme i et stykke tid. Uddannelsesmæssigt har jeg et semester mere i skole hvor jeg læser psykologi. Efter det har jeg ambitioner om at blive universitetslærer, hvilket betyder at jeg skal ud og have en PhD først. Så jeg kan se frem til mange flere år i skole, hvilket jeg egentligt synes er rigtigt fedt!

  Sportlas: Der er indført Dansk Svømme-Award for første gang i år. Et fremragende initiativ fra SVØM og DSTS. Du er nomineret både til “Årets danske herresvømmer” og “Årets gyldne badehætte”. Overrasker det dig?

  AL: Jeg var meget overrasket da jeg så at jeg var nomineret. Det er rigtigt rart at blive anerkendt på den måde og få lidt “exposure”. Som du siger er det et fremragende initiativ som forhåbentligt kommer til at sætte ekstra fokus på svømning, hvilket specielt er vigtigt i et OL år.

  Sportlas: Tror du, du vinder en af dem?

  AL: Haha, det tvivler jeg på. Det er nogle rigtigt stærke kandidater jeg er oppe i mod.

  Sportlas: Tak for din tid, Anders – og held og lykke her midt i hvad der ser ud til at blive endnu en fremragende sæson.
  anderslie

  4
  0

  Se alle kommentarer