Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 5 måneder siden

  Debat: Det korte DM

  Som varm fortaler for kortere stævneafsnit til mesterskaber i dansk svømning i al den tid, jeg har været træner, har det været mig en kilde til stor glæde at se afsnittene blive kortere og kortere de senest år.

  Når jeg ser startlisten til DM for seniorer, så er jeg dog overrasket over, hvor få svømmere, der er med. I min egen klub har juniorerne selv fået lov til at vælge, om de vil svømme senior DM eller ej og de har alle tilvalgt det. Men det ser for mig ud til at alle de største klubber har valgt ikke at give deres juniorer chancen for at deltage til begge stævnerne?

  Det sætter mig i et dilemma:
  1) Jeg synes det er super at adskille stævnerne. Fokus på juniorerne til DJM og fokus på de ældste (og bedste) til DM.
  2) Det er trist, der ikke er fyldte finaler. Så er der for få svømmere. (Læg mærke til, at jeg IKKE skriver “for korte afsnit” …. for det udtryk findes næsten ikke i min bog).

  HVIS vi antager den præmis, at vi ikke vil have så få deltagere til DM, så er der tre muligheder – ud fra hvad man kan se i år:
  1) Vi flytter juniormesterskabet, så det ligger tidligere (ugen efter Trials?)
  2) Vi smider juniorer og seniorer sammen igen som i “gamle dage” med juniorfinaler om morgenen.
  3) Vi laver kravene til senior DM nemmere. Meget nemmere…

  Jeg tænker det første…. eller er der en helt fjerde mulighed?

  /RCherningsvoemmehal

  1
  14
  • 1 person synes om dette.
  • Jeg kan ikke sige er overrasket, den meget tynde seniorgruppe har altid være et problem, og det er vel egentlig en af hovedårsagerne til at vi har adskildt stævnene.
   Men det kommer til at tage årevis at skabe en bred seniorkultur, og jeg er ikke engang sikker på at dansk svømning kan ændre det.
   Der er små ting klubberne kan gøre, og lidt større ting unionen kan, men så længe uddannelse er vigtig og uddannelse og sport på højt niveau er adskildt, mister vi størstedelen af svømmerne i gymnasiet eller når de starteren videregående udd.

  • 1 person synes om dette.
  • Tror heller ikke vi kan få “flere” seniorer med den nuværende måde at køre klubberne på. Det ændres først, når en eller flere klubber er stærke nok økonomisk til at gøre op med uddannelsesproblematikken (dvs. lønne svømmerne så de kan være helt ligeglade med SU på universitetet og kan bruge 7 eller 8 år på uddannelse). Indtil da skal vi tage stilling til, om vi vil have flere deltagere til senior DM – også hvis det er juniorer?

   • 1 person synes om dette.
   • 7-8 år på Uni, det kommer ikke til at ske med fremdriftsreformen. Uden en binding til Uni kommer der ikke flere senior svømmere, grunden til at USA har så mange senior svømmere er da klart pga college og NCAA, men også fordi sport allerede er en integreret del i high school, dog med klubber der støtter op.

  • 1 person synes om dette.
  • Don’t do any of the three and actually work on doing what you can to strengthen Senior swimming. Yes, there are not enough Seniors and there never will be until you create something for them. Everyone needs to be patient on this change.

   This split championship with the juniors going before on the same site works brilliantly in the US, so let it roll. Danish swimming is essentially built around age group swimming and then there is the NTC, and we all feel the gap widening. This is a positive step.

   As far as what can be done to promote senior swimming in the clubs: here are some thoughts.

   1. Cultivate boards that do not consist of parents of children on the current team

   2. As Ricki suggest above, compensate good senior swimmers and allow them to treat sport as a part time job while studying

   3. Have senior level competitions year round. Danish swim meets are on the whole are horrendous and really hurt senior swimming. Dual meets or someone creating an actual fast invite with short sessions is a must. We cannot expect to have 2 good senior competitions a year and have senior swimming

  • 1 person synes om dette.
  • Well… Når en, der ikke har svømmet kompetitivt i flere år kan tage DM kravtider, hvad er ideen i at gøre dem lettere så? Ved godt at de var meget lettere for et årti siden, men niveauet er jo steget i Danmark, såvel som internationalt.
   Synd med et DM-junior, der har højere niveau end senior. (I 2015 havde en årgangssvømmer endda vundet 200 ryg).
   Så som de andre siger, skal der gøres noget fra anden side før en senior på 20+ gider/kan svømme videre.

  • 1 person synes om dette.
  • Den med semi-prof forhold tror jeg er det stærkeste klubberne kan gøre, men det kommer til at kræve en voldsom omprioritering.
   For en gennemsnits klub med 10 seniorsvømmere a’ 4000kr/mdr. i snit. Koster det ca. 1/2 mill årligt. Og så giver det ikke mening hvis man ikke samtidig afskaffer kontingent/egenbetaling og så skal man nok ligge 2-300.000kr oveni.
   Man skal også overveje om de bedste juniorenskal have lidt, og hvis man bruger en lille mill på klubbens bedste svømmere så vil jeg sige det er useriøst med kun en classisk cheftræner-løsning på kanten. Der skal også flere penge og mennesker til.
   Lad os bare sige 1,5 mill, og de store klubber skal så nok ligge 100-200% oveni. Pga. Flere og bedre svømmere.
   De penge skal findes andetsteds, hvilket er en kæmpe udfordring. Men Damm det kunne være et spændene sted at arbejde!

  • 1 person synes om dette.
  • Mon ikke der er en klub, der på et tidspunkt går i gang med den opgave…. tænker de vil blive ret meget bedre end resten af klubberne? De 1.5 million, du nævner er lønnen til EN højt betalt dansk håndboldspiller eller en KVART højt betalt dansk fodboldspiller… vi skal huske at sætte tingene i perspektiv. 1.5 million er nemlig ISÆR mange penge fordi vi ikke tør række ud efter 10 millioner. Vores brand er ikke kun 1% af fodboldbrandet i DK. Men vi er bare utroligt ringe til at udnytte det….

  • 1 person synes om dette.
  • Hvordan måler du 1%? Er det i samlede antal tilskuere på sæson? Er det i minutters tv tid på national tv? At sammenligne svømmere med fodbold spillere er som at sammenligne god rødvin med en god bøf… De har begge kvaliteter men at sammenligne de to på de samme parametre giver ingen mening

  • 1 person synes om dette.
  • Den ene procent var et skud. I virkeligheden er vores værdi lige nu jo langt under 1%. Og naturligvis kan man sammenligne to idrætsgrene i brand – prrøv at spørge en brand value ekspert om det. I bund og grund sælger vi begge det samme: Underholdning. Vi er bare ELENDIGE til at gøre vores sport underholdende og seervenlig.

  • 1 person synes om dette.
  • Problemet omkring senior svømmere kunne måske også være at vi i klubberne brænder vores svømmere ud i en alt for tidlig alder.
   Glem alt om løn i klubberne, det er der ikke penge til, det er ikke der hvor skoen trykker. De allerbedste skal naturligvis have en hvis form for støtte.
   Det virker mærkeligt at man skal have penge for at træne videre, når man tænker på hvor mange svømmere der kaster sig ud i Tri-sporten, som kræver endnu flere timers træning.
   Som jeg skrev i starten af indlægget så kunne løsningen være mindre pres i en yngre alder, kombineret med et miljø for seniorsvømmere.

   Netop et sådan miljø er det vi er ønsker at skabe i Aarhus Swim, hvor vi har uddannelsesstederne, med Top universitet. Det er muligt at læse og svømme samtidigt, husk. der skal være en bredde for at få en elite. samt at vi ikke har 25+ årige svømmere hvis de stopper når de skal på Uni. Vores junior svømmere skal også kunne se rollemodellerne for hvem det lykkedes at kombinere uddannelse og svømning.
   Sådanne miljøer kan i princippet kun laves i KBH, Århus, Odense, og Ålborg.

  • 1 person synes om dette.
  • Spændende pointer og i hvert fald en anden vinkel end min :) Det er jo altid godt.
   To pointer herfra som svar:
   1) Selvfølgelig skal der penge i svømning, så man ikke er tvunget til at bo hjemme som 24-årig for at kunne svømme. Hvor meget det så drejer sig om, kan diskuteres – men at sige at det aldrig sker er perspektivløst synes jeg….
   2) Det er en skrøne, at bredde skaber eller er en forudsætning for elite eller omvendt. Det har adskillige studier tilbagevist.

  • 1 person synes om dette.
  • Jeg har aldrig forstået hvorfor de to grupper ikke kan svømme samme stævne med 2 finaler. En for junior og en for senior. Ingen B og andre breddetiltag!
   Systemet kan ikke håndtere det har tidligere være forklaringen, men undskyld mig. Hvor svært kan det være. Gudfaderbevares! Nu er det så lykkedes at skille de to af og ødelægge begge, hvor er det en skam! Det fineste mesterskab for vore hjemlige svømmere bliver endnu en gang desavueret. Dets betydning og ikke mindst svømmernes indsats bliver nedtonet i et forsøg på at skabe en festlig ramme for…hvem? Hvor er det ærgerligt og synd for de der står op klokken 4.45 hver morgen for at gøre sig selv klar til at være det bedste de kan være. Det er en ommer, igen!

  • 1 person synes om dette.
  • Opklarende spm.: Hvorfor er opdelingen i sig selv noget skidt, @michaelhinge ? Hvis nu vi havde ramt det rigtige antal, havde det så ikke været bedst at have juniorerne i fokus den ene weekend og seniorerne den anden?

  Se alle kommentarer