Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 5 måneder siden

  Når en træner siger stop...

  Vi har modtaget et meget tankevækkende og interessant skriv fra afgående cheftræner i Ringsted Svømmeklub, Karsten Olesen. Karsten har valgt at opsige sin stilling uden at have et andet job på hånden (omend det nok ikke tager ham lang tid at finde et nyt).

  Karsten har været med i mange år og har været både topklubber og mellemklubber i sit virke, så naturligvis er det interessant, når han sætter ord på de udfordringer, man som professionel ofte møder i en hektisk verden styret af frivillige.

  Du kan læse hele Karstens skriv her og kommentere under artiklen:

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Af Karsten Olesen
  Cheftræner
  Juni 2016

  Et uovervejet overvejet pludseligt stop!
  I juni måned valgte undertegnede, at opsige stillingen som Cheftræner i Ringsted Svømmeklub, med udgangen af denne sæson.
  Og jeg vil godt understrege, at det har være en utrolig svær beslutning, men det har været en overvejelse der har været relativ intens siden årsskiftet.

  Efteråret 2015 har været skelsættende for mit arbejde i Ringsted, og jeg kom i tvivl vedrørende beslutningen, da vi fik færdigbehandlet et nyt setup for målsætninger og strategi, der skulle løfte den top og bredde vi nu havde fået skabt, og jeg har ærligt været i tvivl lige til min opsigelse måtte placeres for nyligt.
  Ved ansættelsen i 2012 lovede jeg Ringsted at jeg ville være der til og med sommeren 2016 – det løfte har jeg holdt fast i.

  De sidste 4,5 år har været en fantastisk rejse for mig, og jeg har nydt hele turen vi har taget frem til hvad klubben er i dag. Jeg synes at vi med relativt beskedne kår, har skabt gode resultater vi kan være stolte af, og grundlaget for stærke resultater ligger lige for. Det er blevet til et stærkt forhold til de aktive, og hver en time, hver en rejse og hvert et mesterskab har skabt oplevelser, der har været ud over det sædvanlige.

  Arbejdet har ikke været uden svære udfordringer
  Tro mig, arbejdet med amatørbestyrelser er udfordrende – men også spændende. Vi har gennem tiden haft svært ved at finde en form, hvor kommunikationen er gledet smertefrit. Og det har måske mest af alt noget med persontyper og personsammensætninger at gøre.

  Små diskussioner bliver nemt til sværdkampe
  Egentlig tror jeg, at de fleste sværdkampe rundt i klubberne kan ordnes med en kop bassinkaffe eller to. Eller blot tid til uformelt at snakke om hvordan det går, uden at der behøver være en egentlig mødeindkaldelse og en dagsorden – og det må jeg sige jeg har savnet – meget!

  Vi har i dag et stærkt kollegialt fællesskab og det sociale fællesskab på medlemssiden er i Ringsted blevet virkelig stærkt, – men smalltalk med de ledende bestyrelsesmedlemmer har jeg savnet. Det håber jeg at få i fremtiden. For har man valgt at ansætte en persontype som mig, der kæmper for mål og idealer, så kan en diskussion om kompromisser blive mere end svær. Jeg tænker at det for mig som chef for en stor k-afdeling er udviklende og meget givende, hvis der er muligheder for at argumentere mere dybt end et timelangt afrapporteringsmøde kan klare. Der opstår dilemmaet med samarbejdet med amatørbestyrelser, hvor tid bliver en udfordring, og måske en begrænsende faktor.

  Jeg tror mange trænere har det sådan
  Vi har et fantastisk job, som også fylder meget. Vi prioriterer ofte andres børn og familier højere end vores egne. For selvfølgelig elsker og prioriterer vi vore egne familier og børn, men arbejdet med at skabe topresultater er meget intenst. Når vi har svømmere, der er villige til at investere det der skal til for at blive rigtig gode, så bliver målet så fast, at meget andet bliver skåret bort i kortere og længere perioder.

  Det intense arbejde med de enkelte individer, udarbejdelse af planer, der skal få folk til at toppe, og sæsonplaner, strategimøder og almen planlægning, er svært for amatørbestyrelser at forstå og arbejde efter, så vi må uddanne vore bestyrelser og udvalg til at være mentalt, hvor vi trænere er. Det kræver god dialog og mere tid, og det har jeg for sent opdaget vigtigheden af i Ringsted. Derfor har jeg en følelse af, at det har været svært at blive enige om, hvorvidt vi skulle handle ind til risengrød eller til risalamande, og det jo unægtelig en stor forskel i hverdagen, for hvilke retter man er i stand til at skabe. Og præcis denne snak flyttede sig til at blive den sværdkamp, der resulterede i et endeligt stop fra min side!

  Så derfor vælger jeg, uden sikkerhedsnet at bevæge mig ud på usikker grund
  Og ja det er da en anelse nervepirrende – det indrømmer jeg blankt, men jeg har så tilpas meget selvtillid, at jeg bevarer troen på at der dukker en interessant opgave op.
  Jeg smider altså en uovervejet overvejet opsigelse, uden at have indledt forhandlinger med andre klubber om en eventuel ny position.

  Jeg nyder det elitære arbejde, men mest af alt at være i en organisation der skal udvikles.

  Jeg er meget optaget af bevægelse, og i en stræben efter forbedringer, og det er uanset om det er på international/dansk topniveau eller med subeliten. Arbejdet er uhyre interessant for mig, så længe der er bevægelse og en udfordring, der er til at tage at føle på.

  Nu går jeg til DM med en gruppe meget ambitiøse Ringstedsvømmere, med planer om at skabe gode resultater, og så vil den første uge af sommerferien blive brugt på at danne et grundlag for hvad tiden skal bruges på fra den 1. august.

  Jeg forholder mig åben og nysgerrig og tager gerne dialogen med den, der kunne have interesse.

  Med sportslig hilsen

  Karsten Olesen
  Cheftræner
  Tlf: 40899008

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Kommentér herunder – har han sat fingeren det rigtige sted?

  /RCkarstenolesen2

  29
  4
  • 29 personer synes om dette.
  • Spot on for dansk klubarbejde Karsten!
   I Hillerød er bestyrelsen væsentlig bedre til at komme på kanten end de øvrige steder jeg har været træner, hvilket nok har noget at gøre med at deres egne børne svømmer og er så unge at de skal hentes.

   I en anden at de klubber jeg har været cheftræner i, inviterede jeg gentagne gange medlemmerne af bestyrelsen til en kop kaffe på kanten, så de kunne få en fornemmelse for hvad vi lavede og så vi kunne smaltalke os frem til løsning på problemer, men også drømme lidt sammen.
   Efter en hel sæson uden et eneste besøg, begyndte min interesse for bestyrelsesmøder at falde dramatisk, og vi aftalte jeg kun skulle komme når der var noget vigtigt for cheftrænere – et halvt år efter ventede jeg stadig på den første indkaldelse som aldrig kom og et halt år senere var jeg ikke træner i den klub længere.
   Jeg er heldigvis blevet ældre og lidt mindre selvretfærdig, men udfordringen omkring kommunikation består, og så længe det er frivillige bestyrelser tror jeg Karsten har god pointe omkring bassinsnak.

   • 29 personer synes om dette.
   • Meget enig, Simon. Hvad kan vi gøre som trænere for at sikre den kommunikation? Jeg deltager på alle bestyrelsesmøder med mit eget punkt, men kan da også se, der ville være fordele ved mere daglig sparring med andre end formanden (som jeg sparer meget med). Men hvordan sætter man det i gang og får understreget vigtigheden? Det er jo lidt diffust for en frivillig ledelse…. i virkeligheden er det jo daglig ledelse, du efterspørger?

   • 29 personer synes om dette.
   • I’m afraid that the volunteer model used here in Denmark just doesn’t work. The best clubs in the world are privately run businesses. There are little to no consequences for volunteer boards not doing their job well so they often times do not do it well.

    On this specific topic I don’t think it reflects well on Ringsted that Karsten is stopping. They will be hard pressed to improve upon him as a leader for their team. I said the same about Gladsaxe and I still think I am right- Stefan is not an improvement over what they had from Thomas and Gummy.

  • 29 personer synes om dette.
  • Som bestyrelsesmedlem i en klub der har stor respekt for vores træneres arbejde og holdninger, synes jeg det er utroligt vigtig debat. Jeg vil rigtigt gerne høre mere om de udfordringer I trænere har (haft) i samarbejdet med jeres bestyrelser. Præcis hvad er det der går galt? Er det uenighed om ambitioner, strategier, daglig praksis, intern kommunikation – hvor er det kæden hopper af? I NIF ser vi det som vores opgave at sikre svømmesporten de bedste vilkår i Næstved, både for undervisning, motion og konkurrence. Her er det vigtigt for os at have så tæt og respektfuld dialog med trænerne som muligt – uden at trænerne dog kan eller skal diktere klubbens udvikling. Én ting, der ikke nytter noget, er i hvert fald at stille urealistiske økonomiske krav. Det er allerede en luksus at have lønnede trænere. Skal vi også til at have sportschefer i alle klubber, vælter læsset. Vi skal skabe resultater forankret i et stærkt frivilligt engagement. Det er vilkårene, og med til at gøre svømmesport til et samlingspunkt i mange lokalsamfund.

  Se alle kommentarer