Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 3 måneder siden

  Interessante vinkler fra Sportschefen… og helt rigtigt set at kulturen er afgørende. Jeg har et bud på, hvorfor kulturen er, som den er! Har du også?

  http://www.svoem.dk/Nyheder/Nyhed/?id=3390

  1
  5
  • 1 person synes om dette.
  • Måske skulle vi starte helt fra bunden; elsker GH Sr’ fortælling:
   http://theraceclub.com/videos/swimming-is-a-team-sport/

  • 1 person synes om dette.
  • Tænker jo det er mere fundamentalt end at tænke det som en team sport. Jeg synes organiseringen er interessant at behandle efter naturligvis strategien.

  • 1 person synes om dette.
  • I lyset af gårsdagens to meget flotte medaljer, slår det mig mere som om det er forventnings presset, som er problemet snarere end vinderkultur.

   Medierne, DIF, og Svoem har på forhånd og under OL fået gjort, Rikke, Mie, og Jeanette til nærmest klare medalje kandidater. Det har de faktisk gjort så godt at jeg har erfaret flere ikke svømmeinteresserede eller kyndige også har vidst det var DER vi skulle have medaljer. Kombineret med OL er “Team Danmark” og mediedækningen er abnorm har forventningerne været ABNORME, og presset MINDST ligeså stort. Nu er jeg ikke uenig i de tre piger var medalje kandidater, men det pres, som er blevet skabt på dem tror jeg er af helt uvante dimensioner for dem, og det har påvirket præstationen.

   Dette synes jeg understreges meget godt ved at de to medaljer vi ender med at vinde var af en svømmer hvor forventningerne på forhånd, på en go’ dag, var en finale plads, og i en holdkap hvor vi “at best” var outsidere. Der er således ikke været det samme pres som i de tre pigers individuelle løb, hvor ALLE har forventet nu kommer de på podiet.

   Ifht. vinderkultur og f.eks. USAs dominans, tror jeg forskellen ligger i at de amerikanske svømmere TIL DAGLIG er under et helt andet pres end de danske. De danske svømmere er eliten og så meget bedre end de danske konkurrenter at de aldrig rigtig er pressede. Ser vi på de amerikanske atleter er der et kæmpe pres for at blive top 2 (og kvalificere sig), og underpræstere man i trails, så er der ingen “kære mor”, der er en anden med ligeså højt niveau som tager pladsen. Ligeså er deres college svømning ekstremt konkurrencepræget og det er let at blive sat af holdet, hvilket det ikke umiddelbart er i Danmark.

   Summasumarm tror jeg forskellen ligger i det for danskerne er en uvant situation at være under det pres der er ved OL. For amerikanerne er de vant til at være under pres, måske ikke på OL dimensioner, men tæt på.

  • 1 person synes om dette.
  • Jeg ved ikke om det er værd at gå på jagt efter “hvorfor” kulturen er som den er – i grunden er det en gratis omgang.
   Forventningspresset til vore svømmere, både i dag og i fremtiden, er et vilkår, som svømmeren og den omkringværende organisation bare må erkende og derfor forholde sig til. Længere er den ikke!
   Alle de mange velmenende analyser er i stor udstrækning kun symptombehandling. Jeg anerkender selvfølgelig den viden som analyserne synliggør – men data gør det ikke alene. Det handler om at være bedst når det gælder!
   Et modtræk til ikke at kunne modstå forventningspresset kunne være, at arbejde med begrebet “robusthed”, som i grunden blot er et udtryk for at være i balance. Når en person er i balance bruges der ikke nævneværdig energi, på eksempelvis et forventningspres. For at opnå en grundbalance – der holder, skal der arbejdes med både krop, hoved og sjæl.
   Da svømmerens element er vand – kunne det måske være en ide, at lade sig inspirere af de stærke karakteristika som vand har og bruge det som en metafor for den fremadrettede træning. Vand er ydmygheden selv – følger altid den laveste vej og kommer altid frem (passer meget godt til den nordiske kultur). Vand kan skifte karakter al efter geografi og omgivelser – det kan være flydende og levende, det kan være luftformig, let og æterisk og sidst og ikke mindst kan det være fast form som is og besidde enorme kræfter. Vand kan ødelægge/omgå enhver forhindring som det møder undervejs. Man kan sige at vandet netop har denne føromtalte robusthed.
   For at kunne udfolde en svømmers fulde potentiale og ikke mindst lære sig selv at kende, bør svømmeren tit bringes helt ud til kanten af sig selv – kun der, kan en svømmer se ind i det “ukendte”. Det uudfoldede potentiale.

   • 1 person synes om dette.
   • Jeg er helt enig i at presset altid vil eksistere, og din metaforiske sammenligning til vand elementet er interessant.

    Men jeg tror faktisk man kan komme rigtig langt, hvis vi kan få svømmerne til at fokusere på løbet og dermed opgaven fremfor; resultatet, konkurrenterne, medaljen, forventningerne, eller alt muligt andet som ikke er en del af opgaven.

    Hvis fokus mistes fra den egentlige opgave, bliver resultatet derefter. Det handler til syvende og sidst “bare” om at gå ind og svømme sit eget løb i finalen, hvor man husker alle de ting der er snakket om og trænet inden.

  Se alle kommentarer