Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 1 måned siden

  Niklas Hedegaard om træningen (og livet) som voksen svømmer

  Vi har snakket med Niklas Hedegaard om livet som voksen svømmer og det er der kommet dette – i al beskedenhed – fremragende interview ud af! Tak til Niklas for de meget uddybende svar.

  Sportlas: Vi har haft fat i en af de rutinerede seniorer i dansk svømning, Niklas Hedegaard. Egentlig er det vel lidt trist, Niklas, at vi kalder dig for “rutineret” når du kun er 26? Du har vel ret beset stadig din bedste tid foran dig som svømmer? Hvad tænker du om det aspekt af dansk svømning?

  NH: Du rører ved lidt blandede følelser med det spørgsmål. På den ene side er det en skam, at der er så få danske svømmere i slutningen af 20’erne/starten af 30’erne, hvilket jeg anser for toppen af ens svømmekarriere. På den anden side har jeg ikke noget imod at blive kaldt ‘rutineret’, såfremt du hentyder til mine evner i bassinet og ikke kun min alder. Jeg har afterhånden mange træningscyklusser under bæltet, og begynder at have en god idé om, hvad der virker for mig når det kommer til brystsvømning og træning generelt.

  Sportlas: Du er til daglig en del af et velfungerende seniormiljø i Farum – hvad gør I anderledes i Farum? I må jo gøre et eller andet anderledes, når der er så relativt mange voksne svømmere?NH: Vi har fokus på individet. Jeg ville elske, hvis nogen havde mod på at modbevise min påstand om, at Farum er den eneste klub i Danmark, der for alvor har individualitet som kerneværdi. Alt i min træning er tilpasset mine behov for at få et mere voksent liv til at hænge sammen med 20 timers træning og et kandidat-studie. For de andre svømmere på holdet er det nogle helt andre situationer der kan forstyrre træningen og det giver en masse udfordringer med planlægning af træningstider, programmer, trænerbemanding, baneplads osv. Men det er alt sammen udfordringer vi elsker at arbejde med i Farum, hvis det betyder, at hver eneste svømmer kan få en ugeplan, som er tilpasset vores hverdag og det liv vi lever ved siden af svømningen. Som hovedregel gælder følgende for os ældre svømmere: “Der er træning når vi har brug det og ikke kun når det står i planen”. Som eksempel: Et nyt tiltag i denne sæson er at vi indrapporterer via GoogleDrive hvad tid vi kommer til morgentræning (jeg har ikke trænet tidligere end kl 8 i flere sæsoner), og dokumentet bruges derefter til at fastsætte trænerbemandingen. Det betyder selvfølgelig også, at man godt kan risikere, at der ikke lige er en træner på kanten den dag man ønskede, men så træner man alligevel. Det fungerer helt perfekt for både svømmere og trænere.

  Sportlas: Hvad er fokus denne sæson? Vi kunne med stor interesse se dig svømme rigtig godt i 200 bryst til Swedish Swim Games. Hvad var tankerne bag det og hvordan hænger det sammen med resten af sæsonen?

  NH: Det er en skarp iagtagelse da 200 bryst netop er mit fokus denne sæson. Jeg har altid været pjattet med kortbane, og 200 bryst giver jo muligheden for at nyde endnu mere kortbane-svømning for sine startpenge (og nej, det betyder ikke, at i får mig at se i en 1500 fri). Desuden er jeg ret vild med den træning, der skal til for at svømme en god 200 bryst. Der er lidt andre parametre der gør sig gældende en tidligere, hvor jeg satsede mere på 50 og 100. Efter DHM sidste år – hvor jeg svømmede 2.09.9 – tænkte jeg, at det kunne være spændende at se, hvor jeg ville ende hvis jeg for alvor gav 200 bryst en chance og planlagde min træning derefter. Jeg glæder mig til at høste frugterne af første runde i dette nye projekt allerede i weekenden til Østdanske Mesterskaber. Jeg har en plan med det hele, som jeg gerne vil holde lidt tæt (hint: jeg har altid godt ville se Canada), men hvis det lykkes bliver det en spændende sæson fremadrettet!

  Sportlas: Hvilke stævner ser vi dig til i den nære fremtid og hvad er dit fokus til de pågældende stævner?

  NH: Som sagt svømmer jeg Østdanske i Nakskov, hvilket jeg glæder mig meget til. Derudover vil jeg også være på plads til DKM og DHM. Desuden kører jeg race dag hver weekend til træning lige i øjeblikket, og man er velkommen til at kigge forbi og race med – hvis man tør ;-)

  Sportlas: Hvor meget træner du i vand og på land og hvordan ser en normal træningsdag ud for dig?

  NH: Det er et svært spørgsmål at svare på. Det er meget forskelligt og kommer meget an på hvad mit fokus er i en specifik makrocyklus. Jeg startede denne makro (siden uge 29) med et par lette uger efterfulgt af 4 uger med 9 pas i vand og styrke/crossfit 2 gange om ugen. Siden har jeg trappet styrketræning og crossfit helt ud og taget yoga ind i stedet 1-2 gange om ugen samt 7-8 pas i vand. De enkelte uger ser også forskellige ud selvom træningsintensiteten kan være ens. Det afhænger af mit studie og hvornår det bedst kan betale sig at køre hårde pas.

  Hvis jeg skal komme med et eksempel på en dag med to vandpas: Morgentræning (aerob + teknikøvelser) kl 8.15-9.50 + middagslur + frokost + lektier + Eftermiddagstræning (let med sprint) 16.00-18.00 + aftensmad + lektier + godnat lidt over midnatEn dag med hård træning ser derimod således ud: sover længe til 10.00 + chiller og læser lidt lektier hvis jeg føler for det + eftermiddagstræning kl 16.00-18.00 med 20 min opvarmning på land.

  Sportlas: Hvordan træner du bryst? Det varierer meget fra brystsvømmer til brystsvømmer ved vi, hvor meget der trænes bryst gennem sæsonen. Kan du åbne lidt op for posen med den del? Også gerne fortælle lidt om hvor meget ben du træner i vandet og på land?

  NH: Jeg ligger nok ca. på 2000-6000m bryst om ugen inklusiv øvelser, alt efter hvilken del af sæsonen der er tale om. Ben ligger meget fast på ca. 3000m om ugen hvoraf min 50% er brystben. Det er vigtigt for mig, at brystsvømning ikke fylder for stor en del af min træning. Prøver så vidt muligt kun at svømme sammensat bryst når jeg svømmer hårde pas hvor fokus og intensiteten er i top. Resten af ugen svømmer jeg øvelser og ben. På land har jeg eksperimenteret med crossfit i starten af denne sæson. Det har været god træning for benene, men også her forsøger jeg ikke at planlægge for meget bentræning, da jeg hurtigt kommer til at lave for meget når det har med vægte at gøre. Faren er at jeg først mærker akkumuleringen, når det er for sent, og så risikerer jeg, at det tager 6-8 uger at blive klar til at svømme ordentlig bryst igen. Det er en balance – men med mine 26 års ‘ rutine’ er jeg begyndt at kende mine begrænsninger.

  Sportlas: Vi har i andre interviews berørt det faktum, at der er meget få penge i svømning for de svømmere lige under den internationale top. Hvordan får du tingene til at hænge sammen med de timer, der er til rådighed i døgnet?

  NH: Det er lykkedes mig at få min SU til at række meget langt, blandt andet ved at spise med hos mine dejlige forældre når chancen byder sig, hvilket er ret ofte – heldigvis! Jeg modtager ikke længere SU fra denne sæson, så nu er jeg afhængig af småjobs indtil jeg finder noget mere fast (hint…). Det har været en nødvendighed at udsætte studiet selvom man ikke kan modtage SU alle årene, og det er stadig den bedste beslutning jeg nogensinde har taget. Jeg har heldigvis en række gode sponsorer, som hjælper med udgifterne i forbindelse med træningslejre, stævner osv.

  Sportlas: Brystsvømning er jo nogle gange mere en videnskab end en stilart – kan du fortælle os lidt om de favoritøvelser du bruger og hvilket fokus du har i brugen af dem? Du må gerne nørde lidt :)

  NH: Jeg bliver lidt afhængig af enkelte øvelser i en periode. Når jeg føler de ikke er med til at udvikle noget mere, så udskifter jeg dem med nogle nye og spændende udfordringer. Lige for tiden er jeg tosset med at svømme brystben mod banetorvet (til stor irritation for mine banemakkere), men det fungerer således: hold fast i banetorvet med hænderne, 6 benspark med hvert ben efterfulgt af 6 normale benspark. Fokus er på at holde knæ så samlede som muligt og lave en synkron og smidig bevægelse, selv med et ben.Desuden er jeg glad for lodrette benspark (evt. med medicinbold eller andet), brystben i SL under vandet, brystben på ryggen (også skiftevis venste, højre, begge ben). Mit fokus i disse øvelser er at skabe et smalt og smidigt benspark som ikke er for stort for at undgå modstand.

  Jeg svømmer aldrig brystben med plade da jeg bliver for låst i mine bevægelser. Det handler for mig om, at skabe en god connection med vandet, så jeg undgår at skabe unødig modstand for mig selv og samtidig opnår et kraftfuldt benspark.Sportlas: Hvad skal man efter din mening gøre, hvis man nærmer sig midttyverne og gerne vil svømme, men er i tvivl om hvordan man økonomisk, sportsligt og socialt skal få det til at hænge sammen? Der er ikke mange miljøer med voksne svømmere….NH: Flyt til Farum… Hvis ikke det klubmiljø du trives i til daglig er i stand til at tilpasse sig din hverdag, så kan jeg ikke se hvordan det hele skal gå op. Alternativt kan man jo prøve at hive sig selv igennem 9-10 pas om ugen og se hvor længe det er interessant.. I min optik er det de færreste, der har en tilværelse i 20’erne, hvor dette er en mulighed. Det behøver ikke være et nederlag at svømme 8 gange om ugen, eller 6, i en periode. Det er vigtigt for mig at præciserer, at dét jeg gør med min svømning ikke er et kompromis. Det er en fuld satsning, hvor alle aspekter af mit liv bliver tilpasset så min svømning får de bedste rammer for at udvikle sig. Dog har jeg samtidig en realitetssans, der fortæller mig, at jeg ikke kan leve af min sport (hverken nu eller på sigt) og derfor må jeg foretage tilpasninger. I alle beslutninger bliver svømning vægtet som 1. prioritet dvs. alle muligheder bliver udnyttet før min træning bliver omlagt.Desuden vil jeg gerne inviterer alle der går og slås med disse tanker til at skrive på facebook eller tage fat i mig til stævner. Jeg er altid klar på en snak, hvis det betyder der kommer bare én ekstra svømmer i 20’erne i DK

  Sportlas: Hvad er dine to stærkeste sider og din svageste side?

  NH: 2 stærke: Jeg er altid ivrig efter at lære nyt og jeg er mega god til at sidde længe i sauna. 1 svag: Jeg ved aldrig, hvornår jeg skal stoppe, når jeg bliver spurgt ind til min træning.Sportlas: God vind fremover! Vi glæder os til at følge dig!

  5
  0

  Se alle kommentarer