Aktivitet

 • skrev en opdatering i gruppen Gruppelogo af SvømningSvømning

  1 år, 2 måneder siden

  Tak Esbjerg – Så fik vi endelig et DM

  Efter tre af fire dages DM på kortbane i Esbjerg er det nemt at konkludere, at der er sat nye standarder for, hvordan man afvikler de nationale mesterskaber.

  Esbjerg Svømmeklub har – med kendte og svømmekyndige ansigter i spidsen – lagt sig i selen og har gjort de sidste tre dage til en fest frem for et svømmestævne. Herfra (og fra samtlige svømmere, jeg har snakket med) skal der lyde et stort tak. Skal man opremse nogle af de tiltag, der har medvirket til at gøre dette DM til det indtil nu bedst arrangerede, jeg personligt har oplevet (siden 1996), så vil jeg personligt fremhæve:

  – Et imponerende lysshow, der med både et podium med lyskegler og med spotlights på svømmerne, giver en fabelagtig stemning.

  – En røgkanon, der bidrager til lyseffekterne (men som af uforklarlige årsager blev slukket fredag aften – mere om det senere).

  – Afdækning af hallens vinduer, så der under præsentationer og præmieoverrækkelse (når lysshowet er tændt) er MØRKT i hallen!

  – En vidende og engageret speaker. Vi har haft mange engagerede speakere de sidste år, men hvor er det en befrielse at have en speaker, der rent faktisk speaker løbene og som bemærker tekniske detaljer og også kommenterer på strategien i løbene. Tak Kris Wesselink!

  – Klar afmærkning af hallens områder, så de over 200 tilskuere i dag sad på tilskuerpladserne i stedet for at sidde blandt svømmerne.

  – Folk NOK til at hjælpe med servicering af officials, trænere, svømmere osv. osv.

  – Lutter smil over hele linien Ikke en eneste sur bemærkning eller stressede folk uanset hvad man beder om.

  Bekymringer:

  Der har været enkelte sammenstød mellem den gamle måde at afvikle DM på (hvis man kan kalde det sådan) og denne nye måde at afvikle DM på. Dem har man kunnet betragte fra sidelinien. F.eks. blev røgkanonen angiveligt dikteret slukket af overdommerne fredag aften – en røgkanon, der gav en lille bitte smule røg på den ene side af bassinet som på ingen måde kan siges at genere nogen. Man lagde faktisk slet ikke mærke til den undtagen under præmieoverrækkelserne. Hvis man mener, den var generende, så er det nok meget godt, man ikke er tilskuer til basketball eller håndbold eller fodbold eller ishockey…. nogle af de idrætsgrene, hvor der engang imellem kommer en tilskuer eller to….

  Vi har også haft finaleheats med 1 og 2 deltagere i B-finale (og første heats i holdkapper) selv om vi har et bassin med ti baner – hvorfor?? Der er ingen logisk grund til det – udover at nogle mener, at “man skal gøre, som man plejer”. 

  Jeg hørte endda, at nogle officials havde brokket sig over at lyset blev slukket ved indmarch og under præsentationer fordi det var farligt… men det MÅ være en and.

  Kære venner i Svømme-Danmark: Vores sport har ikke udviklet sig i over hundrede år. Med undtagelse af eltid og scoreboard og en ændring af skamlerne har vi ikke udviklet sporten i over 100 år. Det er de samme løb og de samme traditioner. Den samme startprocedure, den samme officialsindmarch (BÅDE til indledende og finaler… og med præsentation af de samme fire officials otte gange i træk….) og den samme præmieoverrækkelse.

  Det er blandt andet derfor vores bedste svømmere knap nok kan skrabe sammen til dagen og vejen. Det er derfor der ingen tilskuere er normalt til DM. Det er derfor ingen gider tænde for TV for at se svømning (og derfor TV2 viser svømning på TV2 sport og 2. division i håndbold på TV2 Danmark). 

  Nu har Esbjerg Svømmeklub endelig gjort noget. Taget “skridtet” og hævet overliggeren. TAK!!!

  Generelle betragtninger:

  Når man ser på de sidste dage er der nogle klare anbefalinger fremadrettet, der kan sikre at vi holder niveauet… og som sikrer, at den lokale klub har lyst og energi til at afholde stævnerne:

  – Det bør være den lokale klub, der udpeger en stævneleder. Denne stævneleder er LEDER for stævnet. Det er stævnelederen, der afgør om der skal være røgmaskiner eller ej. Hvis OD mener man ikke kan dømme pga. for megen røg, så blæser han – som i fodbold – i fløjten og så venter man til røgen er væk. Naturligvis! Men det er ikke en OD der bestemmer, om der er røg, lys eller larm under stævnet. Lige som det ikke er en dommer til en håndboldkamp, der afgør, om der skal være lyskegler eller heppekor eller røgmaskiner. Dommeren skal KUN tage stilling til om der kan dømmes eller ej. Og så skal han dømme. Ikke andet. Kan der ikke dømmes, skal han selvfølgelig reagere. Men føler en enkelt official sig lidt generet af røg, så må man bytte lidt eller fortælle vedkommende, at det er en del af gamet. Det skal vi selvfølgelig alle vænne os til – men sådan må det være, hvis ikke svømning skal sygne endnu mere hen som sport.

  – Det bør også være stævnelederen (som naturligvis er sat ind i regler og love og forholder sig til gældende praksis i udgangspunktet) der kan afgøre, at der er 9 hold i 4 x 50 holdmedley i samme heat – fordi vi ikke vil tage tykt pis på de tilskuere, der (endelig) er kommet i hallen ved at afvikle første heat i finaleafsnittet med ET hold. Og ja – måske står der i DM-reglerne, at der er 8 hold i finalen … men kom nu. Hvis vi kan afvikle tingene sportsligt forsvarligt, så går det nok med 9 hold i finaleheatet. Ellers kan vi lige så godt skrive, at vi ikke vil have tilskuere eller en festlig stemning. Nogle gange tænker man faktisk, at der ER folk, der tænker sådan. Og hvis man ikke mener man har officials nok, så tænker jeg dem, der starter med at holde pause kan snuppe en tjans på 4 minutter mens vi svømmer den holdkap. Jeg ved ikke, hvem der tager beslutningerne om at der IKKE må være 9 hold i finaleheatet – men jeg fik en frustreret tilbagemelding på forespørgsel om, at “det må vi ikke”, da jeg spurgte, hvorfor der ikke var 9 hold i finalen. Hvem der tog beslutningen aner jeg ikke. Men den er tåbelig – uanset hvad reglerne siger.

  Det er vigtigt, der evalueres med Esbjerg Svømmeklub, så de kan fortælle, hvordan man SVØM og klub imellem kan sikre, at vi holder dette niveau – både ifht. røgkanoner, sportslig afvikling osv. 

  Men kort sagt: TAK ESBJERG!! Det har været en udsøgt fornøjelse. Jeg håber inderligt, andre tager fat, hvor I slipper i morgen aften – og så håber jeg, man fremadrettet sætter en leder på stævnet, som reelt får lov til at være leder. Implicit i dette ligger naturligvis, at tage de overordnede beslutninger om afviklingen af stævnet.

  Med håb om festlige indmarcher (og røgmaskine!) i morgen aften….

  Ricki Clausen

  18
  1
  • 18 personer synes om dette.
  • Nu har røgen jo for længst lagt sig efter et glimrende DM-K i Esbjerg. Det var i alle henseender en fantastisk oplevelse med stemning, tilskuere, røg, musik og glade mennesker. Stort cadeau til Esbjerg Svømmeklub for at skabe rammerne – det gjorde de godt.

   Jeg havde fornøjelsen at være OD til stævnet, og jeg har kun fået positive tilbagemeldinger – lige bortset fra Ricki, der åbenbart ikke kunne finde Ja-hatten, da indlægget blev skrevet :-)

   Lad mig kort kommentere de punkter, der blev nævnt i oplægget.

   At afvikle et stævne er et samarbejde mellem stævnekoordinator, stævneledelse og overdommere. Jeg synes egentlig, at det gik ganske fint. Omkring røgkanonen blev vi fra Last Call Room gjort opmærksom på, at røgen generede, hvorfor vi spurgte stævneledelsen, om kanonen kunne slukkes. Ikke meget diktat her, skulle jeg mene. Hvis vi som OD ikke reagerer på henvendelser fra svømmere, vil vi fremstå som uansvarlige – reagerer vi, er det også forkert. Ikke det nemmeste job i verden. Dag 2 og 3 var der enkelte henvendelser omkring røgkanonen – på sidstedagen erindrer jeg ikke, at nogen svømmere henvendte sig.

   Personligt kan jeg se en udfordring i at bruge røgkanon indendørs. Mange svømmere har astma. Kommer man derved forlods til at give nogle svømmere (dem, der vil føle sig generet af røgen) dårligere betingelser til at yde sit optimale? Ville de i yderste konsekvens melde fra til et DM? Bare en tanke.

   Det er korrekt, at vi har vedtaget at svømme på 8 baner. Det skyldes ikke mindst, at de yderste baner ikke kan forsynes med banetov på ”ydersiden”, og derved har svømmerne ikke samme forhold. Men det skyldes jo også, at vi oplevede udfordringer omkring bemanding, da nogle klubber ikke stillede med de fornødne officials. Flere baner, flere officials.

   Og nej, det var ikke en official, der brokkede sig over slukket lys, men derimod en holdleder.

   Og nej, det var faktisk ikke den samme officialindmarch til indledende og finaler.

   Men ellers enig i betragtningerne om, at overliggeren er hævet til de næste arrangører. Det bliver spændende at følge.

  Se alle kommentarer